Hospital Construction - Clayco - Missouri Baptist Medical Center

Missouri Baptist Medical Center –
West Pavilion Bed Tower and Clinical Learning Institute

Project Description

This transformative addition to Missouri Baptist Medical Center features critical new spaces, such as a new Clinical Learning Institute for the Clinical School of Nursing, a new bed tower with medical office building, operating room expansion, new pre- and post- operating spaces, a helipad relocated to the roof of an existing bed tower, a 460-car above grade parking structure and various new mechanical and electrical support spaces.

This is the first true Integrated Project Delivery (IPD) contract in the region. Clayco implemented Lean construction and design principles, which led to improved efficiencies regarding the planning and execution of the entire project from design to construction. A very strong emphasis was placed on utilizing Virtual Design and Construction (VDC) technology, which contributed to the successful implementation of Lean and sustainable building principles.

PROJECT FEATURES

  • Relocate Helipad
  • New Parking Garage
  • Relocate Inner Campus Road
  • Increase Campus Electrical Capacity & Structure
  • New Main Lobby/Entry and Associated Exterior Landscape and Pavement
  • New Surgery / OR Rooms
  • Pre- /Post-Renovation
  • 54 Private Hospital Rooms with Associated Support Space/Services
  • Mechanical and Support Space as Required
  • Connecting Bridges/Corridors to Existing Hospital
  • Shell Space For Future Patient Rooms, Sterile Supply/Processing, Out Patient Prep/Post

In addition, Clayco completed BJC’s Clinical Learning Institute (CLI) is a single-story, 43,000-square-foot classroom, simulation lab and training facility that sits atop a three-story parking garage on the Missouri Baptist Medical Center campus. Clayco/Forum’s integrated team provided full planning, architecture, interior design and construction services for the space.

The CLI includes obstetrics/pediatrics/surgical/skills simulation labs; distance learning and education classrooms, a resource center, computer lab, student commons and faculty office space. The exterior skin was selected as an extension of the current campus aesthetic, utilizing brick tile and precast concrete panels.